recepti | Pršutarna Lokev na Krasu 
recepti

Pršutni zvitki s figami, rukulo, sirom in medom
(za nevešče)

Pridejo dnevi, ko se nam ”zalušta” nekaj posebnega, slastnega in sočnega,kalorično lahkotnejšega, predvsem pa nekaj, kar nas bo naredilo srečne in nasmejane. Dovolimo si razvajanja.

Potrebujemo (16 kom):

– 16 kom rezin Kraškega pršuta PRŠUTARNE LOKEV (sušenega najmanj 16 ali 12 mesecev),
– 8 malih sveže fige (izjemoma lahko tudi suhe),
– nekaj (najmanj 32) listov rukule,
– kozji sir ali sveži sir (16 kosov v velikosti čajne žličke),
– malo domčega medu (akacija),
– po želji poper v zrnju.

Razgrnite rezino Kraškega pršuta PRŠUTARNE LOKEV, nanjo položite vsaj 2 lista rukule, politico fige in kozji sir. Po želji lahko potrosite malo celega popra in vse skupaj zavijete v rolco. Predjed pred serviranjem pokapljate z medom. Zraven se odlično prilegajo popečeni kruhki.

Pršut s šparglji
(za nevešče)

Pridejo dnevi, ko se na trgovinske police prikradejo beluši in špargelji. To je čas očiščevanja in prebujanja. Odlične prigrizke, čudovitega okusa lahko sestavimo tudi iz živil, ki ugodno vplivajo na naš organizem.

Potrebujemo (16 kom):

– 16 kom rezin Kraškega pršuta PRŠUTARNE LOKEV (sušenega najmanj 16 ali 12 mesecev),
– 16 kom špargeljev,
– balzamični kis.

Špargelje očistite in jih pokončno v posodi pokuhajte (aldente*) v slanem kropu. Primerno ohlajene ovijete v rezine pršuta, ki ste ga prej razgrnili na delovni površini. Za še boljši okus priporočam, da jih na hitro popečete na maslu, samo toliko, da pršut izpusti malo duše… Popečene pustimo, da se ohladijo. Pred serviranjem pokapljamo z balzamičnim kisom.

Pečena jajčka v posodici iz pršuta
(za nevešče)

Za dober začetek dneva pripravimo pečena jajčka v posodici iz pršuta.

Potrebujemo (1 kom):

– 2 rezini Lokavskega pršuta PRŠUTARNE LOKEV ,
– 1 svežo jajčko,
– rezino sira – po želji (priporočamo mozzarelo)
– sol in poper,
– sveže nasesekljan petršilj ali drobnjak.

Uporabimo pekač za peko mufinov, ki ga naoljimo. Rezine pršuta položimo v vdolbino eno čez drugo tako, da je vdolbina prekrita s pršutom. Vanj damo surovo jajčko in sir. Jajčko posolimo in popopramo. Pred serviranjem dodamo sesekljan petršilj ali drobnjak.

Ražnjiči
(za nevešče)

Vedno poleti, ko si prihajamo v goste na žaru pečemo čevapčiče, kotlete in podobno. Postanite drugačni in prijatelje presenetite z ražnjiči, ki bodo napravili na vaše prijatelje poseben vtis.

Potrebujemo (4 kom):

– 16 rezin Kraškega pršuta PRŠUTARNE LOKEV,
– 8 svežih fig (fige lahko nadomestimo s hruškami),
– 16 koščkov sira brie (lahko tudi mozzarela ali po želji),
– palčke za ražnjiče.

V rezine pršuta zavijemo sir in 1/2 fige (ali košček drugega sadja), ponovimo in naredimo 16 krogljic, ki jih nabodemo na nabodala po štiri. Položimo na vroči žar in popečemo z vseh strani. Serviramo vroče!

Suhe slive v panceti
(za nevešče)

Ob druženju s prijatelji se vedno prileže prigrizek.

Potrebujemo (20 kom):

– 20 rezin Lokavske pancete PRŠUTARNE LOKEV,
– 20 suhih sliv brez koščic,
– malo masla.

V rezine pancete zavijemo suho slivo in jo prebodemo z zobotrebcem. Na namaščeni posodi jih popečemo iz vseh strani. Lahko jih serviramo tako hladne, kot tudi vroče.